Onderzoek RIVM bevestigt: suikerinname door frisse dranken in Nederland daalt snel
Nederlanders krijgen steeds minder suiker binnen via frisse dranken, zo blijkt uit Voedselconsumptiepeiling 2019-2021 van het RIVM
De sector frisse dranken (producenten van frisdranken, waters en sappen) is een van de meest innovatieve en dynamische sectoren van ons land. Wij maken ons sterk voor innovatie omdat steeds meer consumenten behoefte hebben aan dranken die aansluiten op een gezonde leefstijl. Een ander belangrijk thema is duurzaamheid, van circulariteit van verpakkingen tot energiebewuste productieprocessen.
De introductie van nieuwe smaken en variaties in het non-alcoholisch drankensegment is de laatste jaren enorm toegenomen. Dit creëert volop keuze voor de consument om te variëren in frisse dorstlesser. Ook heeft dit impact op de Nederlandse economie. Bij FWS zijn alle in Nederland gevestigde producenten aangesloten. Dit geldt ook voor de meeste buitenlandse fabrikanten met verkoopkantoren in Nederland.
Producenten van frisse dranken doen veel aan het mogelijk maken van gevarieerde keuzes. Het aanbod van gezondere en caloriearme frisse dorstlessers is daardoor de afgelopen jaren flink toegenomen. Zo zijn er frisse dranken met minder of geen suiker en producten in kleinere hoeveelheden verkrijgbaar. Vier op de vijf Nederlanders kiest wel eens bewust voor een light of zero drankje vanwege het lagere caloriegehalte. De vraag van consumenten naar caloriereductie is eveneens zichtbaar in de verkoopcijfers in de retail.
Consumenten moeten veilig kunnen genieten van eten en drinken. Daarom is er in Nederland wetgeving met wetgeving met betrekking tot het op de markt brengen van levensmiddelen waaronder ook frisdranken, waters en sappen vallen.
Wat een producent van een frisdrank moet vermelden op het etiket van een fles, blikje of drankenkarton is een vastgelegd via Europese wetgeving. Als consument weet je hiermee wat je koopt en kun je producten met elkaar vergelijken.