Reductie van calorieën in frisdranken in Nederland overstijgt die van Groot-Brittannië ruimschoots

Verschillende media besteden deze week aandacht aan vermindering van suiker in frisdranken in Groot-Brittannië. Dit zou toe te schrijven zijn aan de daar begin april ingevoerde belasting op basis van het suikergehalte in frisdranken. In het verlengde van dit soort berichtgeving wordt ook wel beweerd dat de industrie in Nederland uit eigen beweging geen of niet genoeg stappen zou zetten. De reductie die hier al volop gaande is wordt daarmee onterecht ter zijde geschoven.

Opportunistische invoering frisdranken taks UK lost werkelijk probleem niet op

De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) is zeer verbaasd over het voorstel van de regering in Groot-Brittannië voor de invoering van een belasting op suikerhoudende frisdranken. Raymond Gianotten, directeur FWS licht toe: “De achterliggende reden van de frisdrankenbelasting in de UK is de bestrijding van obesitas. Een complex probleem dat wij als sector ook zeer serieus nemen. Wij zijn echter geen voorstander van belasting op voedingsmiddelen. De effectiviteit van deze maatregel is nooit bewezen.

Alles met mate is niet slecht

Het zijn lastige tijden voor de producten en importeurs van frisdranken, waters, sappen en siropen. De dorstlessers staan regelmatig in een ongunstig licht in de discussie over suiker, suikervervangers en gezondheid. ‘Als we vandaag alle suikerhoudende dranken zouden verbieden, zou dat het overgewichtprobleem niet oplossen.’

FrisNieuws - Ambitie frisdrankenindustrie

Akkoord verbetering productsamenstelling
Op 23 januari 2014 is het Akkoord verbetering productsamenstelling ondertekend door Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS),  de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca). Het doel van dit akkoord is een gezonder productaanbod door de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker (calorieën) in producten te verlagen.

Abonneren op RSS - suiker