Overzicht consumptiecijfers
Onderstaand document bevat de belangrijkste kerngegevens van de Nederlandse frisdranken-, water-, sappen- en siropenindustrie over de periode 2011 tot en met 2016. Ook de consumptiegegevens van de overige landen in de Europese Unie zijn in de folder vermeld.

Frisdranken op één na meest gedronken drank in Nederland
Frisdranken horen bij Nederland. Frisdranken zijn na koffie sinds jaar en dag de meest gedronken alcoholvrije drank. In 2016 dronk een Nederlander gemiddeld 86,4 liter per persoon per jaar. Gemiddeld is een derde hiervan frisdrank zonder calorieën (light).

Categorie mineraal- en bronwater groeit
Natuurlijk mineraal- en bronwater is het enige van nature zuivere water. Het komt direct drinkbaar uit de bron. De catergorie stijgt al enkele jaren. Gemiddeld wordt per Nederlander zo'n 26 liter per jaar gedronken. Ook de gearomatiseerde waters zitten in de lift. Dat zijn mineraal- en bronwaters waaraan fruitaroma's worden toegevoegd. In vijf jaar tijd is de consumptie hiervan bijna met 30% gestegen.  

Ook lichte groei voor siropen
Al jaren is de consumptie van siropen stabiel. In Nederland drinkt men gemiddeld zo’n 29 liter drinkklare siroop per jaar.

BijlageGrootte
Consumptiecijfers FWS 2016664.5 KB