Nieuws commitment frisdrank op middelbare scholen

Forse aanpassing in frisdrankassortiment op middelbare scholen

De Nederlandse frisdrankproducenten1 stoppen met de verkoop van de traditionele, suikerhoudende frisdranken op middelbare scholen. De implementatie is uiterlijk eind 2018 afgerond en vanaf dan zijn er op middelbare scholen, naast water, alleen nog laagcalorische en calorievrije frisdranken2 beschikbaar.

Nationaal Frisdrankonderzoek 2017

Groei verfrissende drankjes met minder tot geen suiker en calorieën

Den Haag, 23 augustus 2017 – De consument kiest steeds bewuster zijn of haar verfrissende drankje. Dit blijkt uit het 3e Nationaal Frisdrankonderzoek 2017, afgenomen onder 1.140 Nederlandse frisdrank drinkers. Cola regular blijft weliswaar nog altijd de meest populaire frisdrank, maar consumenten kiezen ook steeds bewuster voor de light en zero varianten van frisdranken omdat er minder suiker en daardoor minder calorieën in zitten.

Koolzuur in drankjes laten geen negatief effect zien

In de media verschenen de laatste maanden enkele berichten over het effect van koolzuur in drankjes. Dit alles naar aanleiding van de publicatie van het onderzoek[1] van onderzoekers van de Birzait Universiteit in Palestina.

Reactie FWS op laboratoriumonderzoek Consumentenbond naar tanderosie

De Consumentbond publiceerde vorige week een artikel in hun magazine ‘Gezondgids’ over tanderosie. Tanderosie is een vorm van gebitsslijtage waarbij tandglazuur oplost onder invloed van de etsende werking van zuren. Bij tanderosie zijn niet de suikers maar de zuren in voedingsmiddelen zélf de boosdoeners.

Richtlijnen consumptie cafeïnerijke drank

Op basis van onderzoek door de European Food Safety Authority (EFSA) adviseert het Voedingscentrum wat betreft cafeïne voor jongeren tussen 13 en 18 jaar maximaal 1 cafeïnerijk drankje per dag te nemen. Of het nu gaat om koffie, energiedrank of andere cafeïne houdende dranken. In een blikje energiedrank van 250 ml zit net zoveel cafeïne als in 1 kopje koffie (gemiddeld 80 mg cafeïne). De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) en de daarbij aangesloten producenten onderschrijven dit advies van het Voedingscentrum.

Europese frisdrankorganisatie kondigt reductie commitment aan van 10%

De Europese overkoepelende frisdrankorganisatie Unesda heeft een reductie commitment aangekondigd voor frisdranken met 10 procent in 2020. Het commitment wordt verder uitgerold in Europa. Het initiatief is een antwoord op de veranderende vraag van  consumenten op het gebied van toegevoegde suiker in producten en daarnaast de vraag vanuit lidstaten en de Europese Commissie voor een gecoördineerde aanpak om suiker in producten te verminderen.

Ongelimiteerd frisdrank drinken komt in Nederland nagenoeg niet voor

Recent is er in media melding gemaakt van een in Frankrijk ingevoerd verbod op het onbeperkt frisdrank schenken in horecagelegenheden. Concepten als ongelimiteerd frisdrank drinken tegen een vaste prijs, of zelfs “gratis”, komen in Nederland nagenoeg niet voor. De vereniging van Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) en haar leden dringen er bij afnemers ook op aan om dit niet te doen. Daarnaast ontmoedigen zij horecagelegenheden om grote formaten bekers aan te bieden. 

FWS kondigt aangescherpt commitment aan tijdens Nationale Voedseltop

Op 26 januari 2017 organiseerden staatsecretaris Van Dam, minister Schippers, minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma samen een Nationale Voedseltop om met het bedrijfsleven en andere betrokken partijen meerjarige afspraken te maken over de transitie van het voedselsysteem. Ook de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) was op de voedseltop uitgenodigd en directeur Raymond Gianotten heeft daar vanmiddag een aanscherping van het FWS-commitment in het Kader van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling bekend gemaakt. 

Eenvoudige watertips voor bij het kerstdiner

De feestdagen draaien vaak om lekker eten en drinken. Zoals wijn en bier een gerecht kunnen begeleiden en invloed hebben op de smaakbeleving, zo geldt dit ook voor bron- en mineraalwater. Dit heeft onder andere te maken met de mineralensamenstelling en het koolzuurgehalte van dit natuurlijke water. Hieronder worden vier eenvoudige tips gegeven voor het schenken van bron- en mineraalwater bij een diner.

Tip 1: Bouw het koolzuurgehalte af

Consumptie water met een smaakje stijgt fors

Consumenten worden zich steeds bewuster van het belang van voldoende hydratatie. Maar liefst vier op de vijf waterdrinkers geeft aan bewust bezig te zijn met het drinken van voldoende water. De consumptie van mineraalwater steeg in 2015 met 7%; de consumptie van mineraalwater met een smaakje steeg explosief. Door het groeiende aanbod van water met een smaakje, vindt twee vijfde van de waterdrinkers het makkelijker om genoeg water te drinken.

Abonneren op RSS - Persberichten & standpunten FWS